Inleiding


Na de verkoop van mijn vorige schip ( ms MIRO ) had ik snel behoefte aan een ander, en beslist leuk scheepje. De RUUB was te koop, en omdat ik het scheepje al eerder had gezien, kon ik na kort en slagvaardig overleg de koop sluiten. Zo begon een nieuw avontuur....

Het scheepje moest van vakantieschip naar woonschip worden omgebouwd. Er was initieel slaapplaats voor 6 personen, en ook de salon was ingericht voor verblijf van max. 6-7 opvarenden. De solide bankjes en de overjarige oliekachel maakten plaats voor een veel luxere woonkeuken met alle gemakken. Ook de captains cabin ( het 2-persoons slaapvertrek, centraal gelegen ) moest er aan geloven en daar is nu de kleine, gezellige salon met houtkachel voor de koudere dagen, terwijl het gastenverblijf, met 2 enkele slaapplaatsen is omgetoverd in een slaapvertrek met opbergmogelijkheid voor kleding en linnengoed. De voorroef, van oorsprong een verblijf voor mee varende gasten ( niet alleen goederen-vervoer maar ook personen-vervoer was gebruikelijk), is van doelstelling veranderd en is nu technische ruimte geworden. Sinds eind 2014 weet ik wat meer van de geschiedenis en het gebruik van het schip. De voorroef, die oorspronkelijk dienst heeft gedaan voor meevarende gasten, dus voor mensen die een lange reis wilden maken, is met grote waarschijnlijkheid van 1946 tot 1959 als piep-kleine woonruimte gebruikt door de schipper, die het schip toen gebruikte als parlevinker, dat is een soort varend winkeltje. Dat verklaart ook meer van wat ik aan betimmering in die voorroef heb aangetroffen. Niet spectaculair, want het gebruik als kleine woonkamer komt goed overeen met een gastenverblijf.

Waar eens de keuken was is nu een aardige badkamer gemaakt met behoorlijke douche en mooie toilet-combinatie. Ook een volwaardige wasmachine is geplaatst. Er is ook bergruimte voor handdoeken en meer badkamer-gerelateerde zaken.  

Al met al is het een mooi, beknopt woonscheepje geworden.


Schipper Ron.